
Aandacht verdelen tussen je kleine aapjes.
Als ouder van meerdere kindjes, herken je jezelf misschien wel hierin? Ruzies tussen je kleintjes kunnen snel ontstaan als ze van verschillende leeftijden zijn, en vooral als ze tegelijk om je aandacht vragen. Maar wat als je samen spelen kunt stimuleren, zonder die eindeloze ruzies? Het geheim ligt in het rechtvaardig verdelen van aandacht en het creëren van activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden. Zo wordt samen spelen leuk voor iedereen! Hier zijn 3 praktische tips.
1. Maak ruimte voor gezamenlijke én individuele speeltijd.
Zorg voor momenten waarop je kinderen samen spelen, maar maak regelmatig ook tijd waarin ze afzonderlijk kunnen genieten van jou aandacht. Laat de gsm hierbij even achterwege, het gaat tenslotte niet om de hoeveelheid tijd die je met elk kind doorbrengt, maar om de kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat ieder kind zich gehoord voelt, zonder dat ze in de weg staan van de ander. Luister naar de voorstellen van de kindjes zelf en probeer hierop in te spelen. Je zal merken dat hun noden vaak minder groot zijn dan wij denken. Betrek hen tijdens je dagelijkse activiteiten. Ik weet dat het energie vraagt, maar die kleine handjes helpen echt heel graag.
2. Zorg voor gelijke aandacht.
Verdeel je aandacht eerlijk. Dit betekent niet dat je constant de rol van scheidsrechter moet spelen, maar wel dat je zorgt voor momenten waarop elk kind zich eventjes speciaal voelt, bijvoorbeeld door ze om de beurt iets te laten kiezen of samen te spelen. Dit kunnen echt korte momentjes samen zijn. Ongetwijfeld is dit geen gemakkelijke tip, want één van je kleine aapjes zal altijd meer aandacht vragen. Als het helpt kan je één-op-één tijd, zelfstandige speeltijd of gezinstijd inplannen op een weekplanner of kalender. Dat schept duidelijkheid voor de kleintjes, maar ook voor jezelf. Vraag indien nodig hulp van je partner, familieleden of vrienden om die individuele momentjes samen te creëren.
3. Bepaal duidelijke spelregels en leg ze uit.
Wanneer jullie samen een spel spelen of activiteitje gaan doen, wees je dan bewust van de leeftijdsverschillen en zoek activiteiten die je samen kan doen. Leg van tevoren uit hoe het spel gespeeld wordt en wat de verwachtingen zijn. Het helpt je kindjes te begrijpen wanneer ze moeten wachten op hun beurt en waarom het belangrijk is om samen te spelen. Dit voorkomt verwarring en frustraties. Als je merkt dat samenwerken of spelen moeilijk is, kan je werken met een beloningssysteem. Zo krijgen ze vb. een stickertje, wanneer ze goed samengewerkt hebben. Beloon ook altijd met een compliment erbij. Dat werkt stimulerend.
Eenvoudige Activiteiten om Samen Te Spelen.
- Gezamenlijke knutsel- of bouwactiviteit: Gebruik blokken, klei of stempels om samen iets te bouwen of te creëren. Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen stuk heeft om aan te werken, en moedig samenwerking aan bij het delen van materialen.
- Gezinsvriendelijke bordspellen: Kies bordspellen die eenvoudig genoeg zijn voor je jongste, maar ook uitdagend voor je oudere kinderen. Spelletjes zoals “Memory” of “Bingo” kunnen perfect voor verschillende leeftijden!
- Bewegingsspelletjes: Spelletjes zoals “Simon zegt” of een simpele zoektocht kunnen aangepast worden aan verschillende leeftijden, zodat iedereen actief kan meedoen zonder conflicten.
Door deze simpele tips en activiteiten kun je het samen spelen tussen je kinderen bevorderen, terwijl je ruzies voorkomt en de onderlinge band versterkt. Vergeet niet dat het een proces is, waarin je samen met je kleine aapje(s) groeit. Houd steeds rekening met jouw eigen grenzen. Je kunt niet altijd evenveel geven. Laat je kleintjes zien dat het oké is om ook tijd voor jezelf te nemen. Zo leer je hen ook begrip op te brengen voor jouw behoeften. Wees niet te hard voor jezelf, je bent goed bezig!
Weekplanner.
Nu zou ik niet Kim van Slingers en aapjes zijn als ik jullie niet op weg zou helpen aan de hand van een printable oplossing. We weten allemaal hoe moeilijk tijd inplannen is, en hoe belangrijk net die structuur is voor onze kleintjes. Net daarom heb ik voor jullie een handige weekplanner met pictogrammen gemaakt, die je op weg kan helpen met de speeltijd van je kleintjes in te plannen. Zo kan elk aapje genieten van de aandacht én kunnen jullie samen genieten van qualitytime.
In de weekplanner kan je pictogrammen voor gezamenlijke, aparte en zelfstandige speeltijd, creatieve tijd, buiten avonturen en rustige momenten terugvinden. Op deze manier kun je makkelijk de speeltijd en rust goed verdelen en voorkom je stressy situaties.
Je kan de weekplanner hieronder downloaden en meteen aan de slag gaan, maar vergeet niet!! We willen niet aan perfectionisme doen, of meer druk opleggen. Dat ervaren we als ouder al genoeg. We zoeken samen naar een manier om meer balans te vinden en betrokken te zijn. Succes!
Laat ons zeker weten wat je ervan vindt en of het voor jullie iets meer structuur kan brengen. Mis je nog pictogrammen? Let me know.
Liefs,
Kim
Reactie plaatsen
Reacties